De FAQs

Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit? Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen!

Veelgestelde vragen

  • Vanaf 1 januari 2025 verandert er veel voor jou. Door de strengere controle op schijnzelfstandigheid moet je beter opletten of je aan alle criteria voldoet om als zelfstandige te blijven werken. Opdrachtgevers zullen ook strenger controleren of de zzp'ers die ze willen inhuren voldoen aan deze criteria, omdat zij de heffingen en boetes riskeren. Voor meer informatie en handige tips kan je de whitepaper downloaden na het invullen van de ZZP CHECK.

  • Vul de ZZP CHECK in en download daarna de whitepaper. Aan de hand van jouw resultaten en de tips uit de whitepaper kan je achterhalen welke stappen je moet maken. Je kan voor extra informatie ook de website van de Belastingdienst raadplegen.

  • Vanaf 1 januari 2025 gelden de regels voor alle zzp'ers. Dit zijn geen nieuwe regels, maar het handhavingsmoratorium is eraf gehaald. Deze regels zijn al vanaf 1 januari 2016 vastgesteld, maar zijn nooit gehandhaafd.

  • Na de uitkomst van de ZZP CHECK kan jouw resultaat groen (positief), rood (negatief), of oranje (twijfelachtig) zijn. Deze resultaten geven aan of jij voldoet aan de nieuwe criteria van de Belastingdienst. Als jij rood te zien krijgt betekent dit dat je vanaf het nieuwe jaar in de ogen van de Belastingdienst niet gezien wordt als zzp’er. Als je dan wordt ingehuurd door een opdrachtgever gaan jullie eigenlijk een arbeidsrelatie aan. Wij raden je aan om goed door te nemen welke stappen je moet nemen om ondernemer te blijven.

  • Je hebt er ongetwijfeld over gehoord of over gelezen: de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Deze wet is opgezet om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand als zzp’er werkt, maar eigenlijk in loondienst zou moeten zijn, bijvoorbeeld omdat je niet zelf kunt bepalen wanneer en hoe je het werk uitvoert. De werkgever vermijdt zo zijn plichten, zoals het betalen van loonheffingen. Voor de werknemer is dit nadelig, omdat je minder bescherming hebt. Met deze wet wil de Belastingdienst zelfstandigen beter beschermen. Vanaf 1 januari 2025 zal de wet weer actief worden gehandhaafd.

  • Als je niet aan alle criteria voldoet, heeft dit wel gevolgen. Hoewel de Belastingdienst strenger gaat controleren of zelfstandigen daadwerkelijk als zzp'er kunnen worden beschouwd, zijn het vooral de opdrachtgevers die risico lopen. Dus als blijkt dat je niet voldoet aan de vereisten, riskeren opdrachtgevers boetes en kunnen ze verplicht worden om loonheffingen en sociale premies met terugwerkende kracht te betalen. Dit leidt ertoe dat opdrachtgevers extra voorzichtig worden en streng controleren wie ze inhuren. Voor zzp’ers is het daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat je aan alle criteria voldoet, zodat je geen risico's loopt en je zaken op orde hebt.

  • Ja, dat kan zeker! Het is belangrijk om goed te kijken of het uitzendbureau waarmee je wilt samenwerken alles op orde heeft. Sommige bureaus kunnen straks op een manier werken die vanaf januari 2025 niet helemaal legaal is, en dat wil je natuurlijk vermijden. Zorg ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van de huidige regels en dat ze ervoor zorgen dat jij als zzp’er aan alle criteria voldoet.

  • Nee, er wordt niet met terugwerkende kracht gehandhaafd. Daarnaast zijn nu niet alleen de opdrachtnemers, maar ook de opdrachtgever betrokken bij het bepalen of de arbeidsrelatie als zelfstandig of als dienstverband moet worden beschouwd.