Hoe kun je vanaf 2025 blijven werken met zzp'ers?

Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst weer met het actief handhaven van de Wet DBA tegen schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor onzekerheid, vooral voor opdrachtgevers die het risico lopen op naheffingsaanslagen, correctieverplichtingen en boetes. Strengere controles zullen nodig zijn om aan de wetgeving te voldoen. Hoewel de Belastingdienst flexwerk wil beperken en vaste contracten wil bevorderen, blijven er mogelijkheden voor zzp’ers om als zelfstandige te blijven werken, mits aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.

Wat kan je doen om toch met zzp'ers te blijven werken?

Door de nieuwe eisen kan het aantrekkelijker zijn om samen te werken met een arbeidsbemiddelingsbureau dat een echt partnerschap aanbiedt. In plaats van een traditionele leveranciersrelatie, kies je voor een bureau dat meedenkt en kwaliteit levert. Een bureau dat goed op de hoogte is van de laatste veranderingen, gespecialiseerd is in de bemiddeling van zzp'ers, en zich aan de wet- en regelgeving houdt zonder deze te omzeilen! Waar kan je naar kijken als je een partnerschap wilt aangaan?

Gedetailleerde opdrachtomschrijvingen

Zorg samen dat de opdrachtomschrijvingen specifiek en concreet worden geformuleerd.

Website ontwikkelen voor de zzp’er

Met een eigen website kan de zzp’er acquisitie verrichten. Dit is belangrijk om te laten zien dat de zzp'er een ondernemer is.

Juiste overeenkomsten

Gezamenlijk een eerlijk en gelijkwaardig contract opstellen met alle betrokken partijen.

Tijdige betalingen

Betaal de zzp'er eerlijk en op tijd per opdracht of gewerkt uur.

Goed verzekerd

Een zzp’er moet de risico's dragen. Er moet goed gecontroleerd worden of de specialist de juiste verzekeringen heeft afgesloten.

Ondernemerschap stimuleren

Adviseer en ondersteun de zzp’er met de nieuwe verandering. Stimuleer ondernemerschap!

Veelgestelde vragen

  • De Belastingdienst geeft niet specifiek aan waar zij naar kijken, maar naar aanleiding van het Deliveroo arrest, de webmodule en de kenmerken is er een goed inzicht gegeven waar je op moet letten. Deze informatie is samengevat, vergeleken en vormgegeven in de vragenlijst op www.zzpcheck.nl

  • Nee, er komt meer bij kijken dan alleen het aanpassen van een overeenkomst. In sommige gevallen moet een zzp'er aan bepaalde criteria voldoen die je niet alleen in een overeenkomst kunt vastleggen. Als opdrachtgever moet jij controleren of de zzp'er overal voor verzekerd is. Via de vragenlijst op www.zzpcheck.nl kun je zien aan welke criteria de Belastingdienst aandacht besteedt.

  • Nee, want je gehele BV-structuur kan gecontroleerd worden. Daarnaast, als jij kwaadwillend te werk gaat en blijkt dat je schijnzelfstandigheid in stand houdt, worden de gevolgen nog groter. Er wordt dan gekeken naar het verleden en je kan een fixe boete riskeren. Wij adviseren om dit niet te doen.

  • Geen, maar er zijn uitzendbureaus die goed op de hoogte zijn van de veranderingen en ervoor zorgen dat hun zzp'ers aan alle criteria voldoen. Dit kan voor jou als opdrachtgever veel tijd en moeite besparen. Ben je benieuwd welke bureaus dit zijn? Stuur je vraag en gegevens naar info@zzpcheck.nl, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Nee en ja. Het hangt af van de afspraken die je met het uitzendbureau maakt. In theorie kun je de zzp'er op elk moment verliezen. In het nieuwe jaar is de kans ook groot dat jouw zzp'er niet aan de criteria voldoet. We raden je dan aan om deze zzp'er niet in te schakelen om mogelijke problemen te voorkomen. Bovendien mag een zzp'er niet meer dan 70% van zijn tijd voor één opdrachtgever werken. Dit betekent dat je uiteindelijk een andere zelfstandige moet vinden. Een ervaren uitzendbureau heeft een netwerk opgebouwd en kan mogelijk snel iemand anders met dezelfde specialisatie vinden. Door de handhaving zullen er veel veranderingen plaatsvinden, waardoor je toekomstgericht moet denken.

  • De meeste zzp'ers hebben een aansprakelijkheidsverzekering, maar vaak ontbreekt een verzekering voor fouten of schade die zij maken tijdens het uitvoeren van hun werk. Als de zzp'er schade veroorzaakt en hiervoor niet verzekerd is, ben jij als opdrachtgever aansprakelijk voor de eventuele schade en de bijbehorende kosten.

  • Maak de opdracht SMART: specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdgebonden. Op deze manier wordt de opdracht concreet en duidelijk. Het is belangrijk dat je de zzp'er inhuurt voor zijn of haar specialisme, en dat je van tevoren een specifiek resultaat en een tijdsbestek afspreekt waarbinnen het project afgerond moet zijn.

  • Deze handhaving is gericht op het tegengaan van schijnzelfstandigheid, ongeacht het soort specialistisch werk dat een zzp’er verricht. Voor de Belastingdienst maakt het geen verschil welk beroep iemand uitoefent, als blijkt dat er sprake is van een arbeidsrelatie. De regels gelden voor elke organisatie die ondernemers inhuurt of in de toekomst ondernemers gaat inhuren. Om de gevolgen te voorkomen, adviseren wij om goed na te gaan of zowel jij als de ondernemer aan alle criteria voldoen. Bijvoorbeeld: een IT’er wordt ingehuurd door een bedrijf om een volledig nieuwe IT-infrastructuur aan te leggen. Hij of zij werkt op basis van zijn of haar specialisme, werkt voor eigen risico, en er is geen sprake van gezag of aansturing.